BAKLAVA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

gaziantep-baklava-sepeti-karışık-min

Tatlı mevzusunda geniş bir kültüre haiz olan ülkemiz insanının en çok tükettiği tatlıların başlangıcında baklava geliyor. Araştırmalara nazaran, 100 kişiden 94’ü baklava tüketiyor. Baklavanın arkasından en oldukça tercih edilen tatlı ise kadayıf.
Özellikle bayramlarda ve özel günlerde talebin yoğun olduğu baklavayı alırken vatandaşların çok bilgili olması icap ettiğini vurgulayan 40 yıllık bakvala ustası ve Tuğba Pastaneleri’nin kurucusu Osman Tercan, “Önce rengine baksınlar. Bir dilim istesinler, koklasınlar. Koklamak tatmanın yarısıdır. Eğer mis benzer biçimde fıstık, ceviz, tereyağı kokuyorsa tamam. Bir de şerbetin altına baksınlar. Eğer tepsinin dibinde oldukca şerbet göllenmişse, o vakit baklavaya değil, tatlıya para veriyorlar demektir. Biraz ısıtsınlar. Kalitenin evvel ödenen bir bedeli vardır. Halkımız çok bilgili olsun. Gerçekten Türkiye’ye her türlü ham madde giriyor. Bizler ustayız, sanatkarız. Baklavacılık bir sanattır. Baklavayla tatlıyı ayırt etsinler” dedi.

Ömer Tercan, vatandaşların baklava satın alırken aşağıdaki testleri yapmalarını önerdi:

Görerek Test Edin!
İyi baklava, daha vitrinde kendisini belli eder. İyi pişmiş baklavanın rengi, altın sarısına çalar. Eski ustalar, buna 24 ayar altın rengi derlermiş. Ayrıca baklava diri görünmeli, iştah kabartmalı.

Baklava tepsisinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmişse, baklavanın ağır çekmesi için gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. İyi baklavada şerbet kararınca olmalı, baklavayı hem kilogram olarak, hem tat olarak ağırlaştırmamalı.

Menü